Kulinarni Odkrywcy 2019
Jak co roku, w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Łasku , 15 października 2019 r. miały miejsce fascynujące kulinarne warsztaty.
Spotkaliśmy się w kuchni ośrodka wyposażonej w sprzęt gospodarstwa domowego o wysokim standardzie. Pod profesjonalnym okiem szefa kuchni Hotelu KOLUMNA PARK, pana Dariusza Jatczaka, dziewczęta z klasy VIII C Szkoły Podstawowej nr 1 w Łasku wraz z panią Beatą Szcześniak i wychowankami Ośrodka oraz uczniami szkół podstawowych z Wiewiórczyna oraz Czestkowa mieli możliwość przygotowania niezwykłych potraw. Pracowały nasze umysły i dłonie, a wspólny wysiłek zaowocował sukcesem. Tym razem przygotowaliśmy : zupę krem z buraka z wędzonym twarogiem i oliwą szczypiorkową, filet z dorsza z kaszą bulgur, zielonymi warzywami i sosem maślanym z pomidorkami koktajlowymi, a na deser biszkopt orzechowy z kremem chałowym i sosem wiśniowym. Brzmi dumnie i smakuje wybornie!
Warsztaty były okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale do niezwykłej integracji młodzieży. Poznaliśmy wiele tajników kuchni i zasad zdrowego żywienia, gotowania , a nawet mądrych zakupów.
Dziękujemy za zaproszenie uczniów naszej szkoły i czekamy z utęsknieniem na kolejne spotkanie.