Kulinarni Odkrywcy 2019
Jak co roku, w Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Łasku , 15 października 2019 r. miały miejsce fascynujące kulinarne warsztaty.
   Spotkaliśmy się w kuchni ośrodka wyposażonej w sprzęt gospodarstwa domowego o wysokim standardzie. Pod profesjonalnym okiem szefa kuchni Hotelu KOLUMNA PARK, pana Dariusza Jatczaka, dziewczęta z klasy VIII C Szkoły Podstawowej nr 1  w Łasku wraz z panią Beatą Szcześniak i wychowankami Ośrodka oraz uczniami szkół podstawowych z  Wiewiórczyna oraz Czestkowa mieli możliwość  przygotowania niezwykłych potraw. Pracowały nasze umysły  i dłonie, a wspólny wysiłek zaowocował sukcesem. Tym razem przygotowaliśmy : zupę krem z buraka z wędzonym twarogiem i oliwą szczypiorkową, filet z dorsza z kaszą bulgur, zielonymi warzywami  i sosem maślanym z pomidorkami koktajlowymi, a na deser biszkopt orzechowy z kremem chałowym i sosem wiśniowym. Brzmi dumnie i smakuje wybornie!
   Warsztaty były okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale do niezwykłej integracji młodzieży. Poznaliśmy wiele tajników kuchni  i zasad zdrowego żywienia, gotowania , a nawet mądrych zakupów.
Dziękujemy za zaproszenie uczniów naszej szkoły i czekamy z utęsknieniem na kolejne spotkanie.









